‘ Wij leiden de digitale bouwvakkers op’

Geplaatst op Geupdate op

In Amsterdam staat de eerste gespecialiseerde opleiding van Nederland voor applicatiebouwers.  The App Academy stoomt in drie maanden tijd onervaren mensen klaar voor apps bouwen in de praktijk. En de eigenaar wil zo snel mogelijk naar Amerika, het land van de onbegrensde apps.

Martijn Wuite liep al langer met het plan rond om een opleiding voor zijn vakgebied — apps bouwen — te starten. Eind2013 kreeg hij de kans toen hij betrokken raakte bij een project voor werkloze jongeren in de gemeente Amsterdam. ‘Zeventien begonnen aan het traject, veertien haalden het einde van de opleiding en twaalf daarvan vonden een baan. Dat was de validatie die we zochten. ’Inmiddels is The App Academy een volwaardig opleidingsinstituut geworden: klein van schaal en zeer gespecialiseerd. In drie maanden tijd lerenstudenten in een zogenoemd snelkook-programma een applicatie te bouwen voor het iOS-platform van Apple of Googles Android.

Inmiddels hebben zo’n 85 studenten de opleiding gedaan. Onder hen jonge ontwikkelaars, maar ook oud-bankiers van de Zuid-as die op zoek zijn naar een nieuw carrière pad. De leeftijd van de studenten ligt tussen de 19 en 53 jaar. Voor het opleidingstraject van twaalf weken en zeshonderd contacturen betalen deelnemers € 12.500.De docenten komen uit de praktijk. ‘Ik wil geen mensen voor wie deze opleiding hun hoofdinkomen is. De technologie dendert door, dus we hebben ervaren iOS- en Android ontwikkelaars nodig. Schoolverlaters van de informatica-opleidingen zijn opgeleid met verouderde kennis’, aldus Wuite.

The App Academy is een van de twee applicatie-codering opleidingen in Europa waar klassikaal gedoceerd wordt. De enige concurrent is Digital Unicorn uit Londen. Online is het aanbod een stuk ruimer. Volgens de ondernemer kan iedereen een applicatie leren bouwen. ‘Als je maar100% gemotiveerd bent en enigszins digitaal aangelegd bent. Als je twijfelt of dit wel iets voor je is, of als je onder dwang door een rijke papa in de klas gezet bent, moet je hier niet aan beginnen.’ Studenten werken tijdens de opleiding aan praktijk opdrachten. The App Academy werkt samen met bedrijven zoals Randstad, KPN, de Bijenkorf, Philips en ABN Amro, waar studenten van The App Academy een bijdrage leverden aan de betaalapplicatie Tikkie. Volgens Norbert Siegers, hoofd IT Channel Solutions bij ABN Amro, wordt mobiel bankieren steeds belangrijker. ‘Het is goed als we die techniek in de vingers hebben’, zegt hij.

ABN Amro heeft zijn vaste ontwikkelteam inmiddels aangevuld met vijf afstudeerders van The App Academy, waarvan drie uit de eigen gelederen. ‘Dit zijn vaste medewerkers van de bank die zich hebben laten omscholen tot applicatie ontwikkelaar.’ De junior programmeurs worden deels door het ontwikkelteam van ABN Amro gecoacht, maar ook The App Academy speelt een rol bij de overstap van de schoolbanken naar de praktijk. ’Voor de Bijenkorf bouwde The App Academy een mode-applicatie. ‘De app was goed genoeg om het concept te testen bij onze klanten, maar niet iets wat we in de huidige vorm in de markt zouden zetten’, vertelt Martijn Ameling, verantwoordelijk voor nieuwe online-toepassingen bij het concern. ‘Je moet rekening houden met wat beginnende programmeurs in zes weken tijd in elkaar kunnen sleutelen.’ Aan het einde van het traject stromenprogrammeurs in op juniorniveau. De echte kennis wordt opgedaan in de praktijk. Een baan is nagenoeg gegarandeerd, zegt Wuite. ‘Ieder scherm heeft interactie nodig. Elk proces is te “ver-appen”.’

Mobiel verdrijft het traditionele internet naar de achtergrond. Consumenten spenderen steeds meer tijd op hun telefoon, waarvan 90% op applicaties. ‘Bedrijven willen massaal naar het mobiele kanaal. Wij leiden de digitale bouwvakkers op die daarvoor nodig zijn.’ De ondernemer is net terug vaneen reis naar Canada waar hij de basis legde voor een samenwerking met Decode MTL ‘Zij zijn sterk in web-development, wij op het gebied van apps. Samenwerking is dus heel logisch.’ Appsbouwen is een drukke markt, weet Wuite. ‘Canada en de Verenigde Staten lopen een paar jaar voor op Europa. De concurrentie is veel groter, maar de markt ook. Er staan 260.000 vacatures open voor IT-personeel.’ Programmeren op het strand is een ander concept waar Wuite aan werkt. Allereerst in Curaçao, waar hij al een optie heeft genomen op een resort aan het strand.

‘Als je in de winter moet coderen, waarom dan niet met je slippers in de zon?’ De plannen in Curaçao moeten een opstap worden naar grotere ambities. ‘Codingonthebeach.com zou heel goed onderdeel van onze tweetrapsraket naar Noord-Amerika kunnen zijn’, zegt hij. Het andere onderdeel van die raket moet komen van het Europese programma Ready2Go dat Europese ondernemers bijstaat bij de stap naar het buitenland. Hij hoopt binnenkort te horen dat The App Academy geselecteerd is voor de technologische conferentie CES in Las Vegas. ‘We zien dat de animo voor dit type opleiding in Canada en de VS groter is dan in Europa. Dat die twee landen handig tegen elkaar aan plakken, is mooi meegenomen. De VS zijn voor ons een stuk spannender dan in Groningen of Eindhoven zitten.’

Bron: FD 24/06/2017

Advertenties